Rea utan köphets?

Rea utan köphets?

Varje år, inför Black friday blommar diskussionen upp: Hur bra är det att hetsa till köp i en värld där just konsumtion är en av de stora miljöbovarna? Människor tycks delas in i två läger: De som bojkottar och de som hyllar. Som alltid på nätet nuförtiden är känslorna starka och orden hårda. Nyanserna uteblir.

Företag vill (givetvis) sälja och konsumenter fynda. Ett vinnande koncept ur den aspekten men är det så enkelt?

Självklart köper människor idag (mycket!) mer än vad de behöver. Siffror är överflödiga - vi vet ändå. Samtidigt beror det nog lite på åt vilket håll vi tittar. Jag vet många som har haft råd med (till exempel) vinterkängor eller overall till barnen just pga Black friday. De som letat begagnat men inte hittat - de där 50% har då varit avgörande för att överhuvudtaget kunna ge barnen kläder för vintern. För att inte tala om julklappar. När pengarna knappt räcker från månad till månad för tak över huvudet och mat på bordet - att eventuellt ha råd att köpa i alla fall någon julklapp till barnen pga kraftigt reducerade priser är en känsla man nog inte fullt ut kan förstå om man inte själv har varit där. 

Den gruppen är stor, men syns givetvis inte. De som syns mest är de som priviligerat nog har möjligheten att bojkotta. De som kan betala fullpris på allt, hela tiden. De som ger tips om att “dra ner på den dagliga latten” för att spara pengar. (Hur många latte tror vi att gruppen som kanske inte har råd med vinterkläder köper?) De som nu när matpriserna har ökat tycker det är lite spännande att handla på den billigare matkedjan då och då - inte de som knappt hade råd att köpa mat på den billigare matkedjan innan prisökningarna.

Det finns naturligtvis andra grupper som bojkottar också! De som väljer bort konsumtion helt (eller så mycket det går) till exempel. Men de som hörs mest är nog ändå de som har ett val. Och ironiskt nog samtidigt de som är köpstarka nog att konsumera mer än de allra flesta, årets övriga dagar..

Jag tänker: Nej vi ska inte hetsa till massa onödiga köp. Varken runt dagar som Black friday eller annars. Men kanske kan vi stanna upp en stund och tänka på att för många är inte reainköp överkonsumtion - utan det som gör att de faktiskt överhuvudtaget kan. 

Det vi säljer är inte livsnödvändigt. Man överlever utan vår produkt. Men vi tycker att den är himla viktig. I våra diskussioner kring hur vi ska ställa oss till Black friday har vi kommit fram till att det betyder mycket för oss om fler har möjlighet att ta del av produkterna. Vi är dock ett företag och för att kunna göra det vi gör och nå så många som möjligt behöver vi ta betalt. Så vi har kommit fram till ett erbjudande som vi kan stå för. Vi tänker att med detta erbjudande kan ni till exempel gå ihop flera och beställa till ett då billigare pris per person.

Tack för att du tog dig tid att läsa!