Hur vi pratar spelar roll

Hur vi pratar spelar roll

Utseende är ett stort och svårt ämne. Hur vi pratar, hemma, med andra, med oss själva och med våra barn spelar roll. Har du tänkt på hur du till exempel pratar när du provar kläder i en provhytt i affären? Barnen hör och tar efter vårt sätt att döma, oss själva och andra. Pratar vi ner vårt utseende så visar vi att det är viktigt att vara fin. Det är inte lätt att göra alla rätt hela tiden men en lista för att påminna oss om hur mycket vi faktiskt kan påverka åt olika håll kan vara bra att ha:
  • Kommentera aldrig vikt. Inte att hen/du/någon annan har gått upp och inte heller gått ner i vikt. Vi måste förstå att kommenterar vi det vi anser vara ytligt positivt så säger vi i samma andetag att det finns en motsats som inte är eftersträvansvärd. Därför blir även det vi kanske tänker är en komplimang lätt giftigt.
  • Prata inte illa om din egen kropp. Prova istället att säga att du känner dig fin och att du strålar för att du mår bra och känner dig stark. Prata om allt kroppen kan göra! Lär ditt barn att ta i utan att vara rädd för smuts. Tänk på allt en kropp kan göra och understryk det.
  • Prata inte illa om andras utseende eller om någons kropp. Gå till en bastu ihop. Eller nakenbad om det funkar. Där är kroppar neutraliserade och den vanliga fokus vi har på nakenhet (att den ska behaga andra) finns inte på samma sätt. Att vistas i miljöer där den sexualiserade aspekten är borta bidrar förhoppningsvis till ett sundare sätt att se på sig själv.
  • Räkna inte kalorier högt och prata inte om mat som något som bör undvikas. Upptäck ny spännande mat tillsammans. En sund syn på mat byggs av matintresse, kunskap och framförallt - njutning. Inte av dåligt samvete och uträkningar.
  • Kläder kan t.ex. vara fina, roliga, coola eller sköna på kroppen. De behöver inte vara smickrande. Det finns inget som är perfekt eller fel när det kommer till våra kroppar, vilket uttalanden som ”smickrande” och ”osmickrande” indikerar. När du kommenterar barns kläder - beröm kläderna i sig, inte hur kroppen ser ut i dem.
  • För många vuxna kretsar träningen kring att gå ner i vikt och forma kroppen. Understryk välmåendet som träning bidrar till istället. Var noga med hur du pratar om det - barn uppfattar mer än vad vi tror. Prata om träning i termer av hälsa, underhållning och nytta, inte utseende och vikt eller målbilder.
  • Kritik mot kroppen börjar tidigt. Det kan vara en kommentar från en kompis, det kan vara en kändis det pratas om pga skönhet eller en annan som nervärderas på grund av hur hen ser ut. Var motvikten i ditt barns liv som lyfter andra attribut än de fysiska, exempelvis artistens coola koreografier och kreativitet. Lär ditt barn att hen aldrig behöver förändra sig och att hens värde inte minskar på grund av vad någon annan säger. 

Kom in och kika på våra känslokort. De är ett fint stöd i samtal med barn och ungdomar. Du hittar dem HÄR