Vem är Bonki?

Vem är Bonki?

Ja, vem är Bonki egentligen?

Jag tror att vi alla behöver en vän som Bonki och jag tror också att vi alla har en liten Bonki i oss.

Så vill jag börja min beskrivning.

Bonki visar på de motsättningar vi alla bär inom oss. Med sitt sätt att vara berättar hon att vi kan vara så himla mycket samtidigt, vi behöver inte bestämma oss!

.

"Jag tror att vi alla behöver en vän som Bonki och jag tror också att vi alla har en liten Bonki i oss"

Bonki är en karaktär i vår saga. Sagan berättades av storasyster för lillasyster, för att förklara det här med känslor. Den följde med lillasyster under uppväxten och stannade med henne när hon blev vuxen. En teckning i väskan fick symbolisera att det är okej att vara stor och stark samtidigt som man är liten och svag – till synes motstridiga känslor finns i oss samtidigt. 

Teckningen åkte med runt om i världen när lillasyster jobbade och gav henne styrkan hon behövde i möten med människor och sig själv! 

Sagan lever vidare än idag och utgör grunden i allt vi gör – med hopp om att alla barn ska lära sig att sätta ord på det som känns.

Så vill Bonki - och vi, förändra världen.


Jag frågade lillasyster Filippa, en av våra grundare vem Bonki är för henne:


Bonki är tjejen som lärde mig att man inte bör identifiera sig som bara en typ av person. Att man inte är rädd eller modig, stark eller svag, smart eller dum, annorlunda eller normal. Bonki visade att man kan klara av att vara modig trots att magen skriker av rädsla. Att slutligen betraktas som stark betyder inte att man inte bär på otaliga svagheter. Det betyder inte heller att man övervinner sina svagheter, men istället att de inte definierar dig, de är inte hela du, och utesluter inte att du bär på så mycket mer. Det finns ett stort utrymme i oss alla för "hjältedåd" trots våra rädslor (och andra känslor) som känns så överväldigande.


 

Jag levde i tron att om jag känner mig feg så är jag en fegis. Man kan omöjligt vara en fegis och sen uträtta något stort. Men Bonki bär på enorm sorg, stor rädsla och ännu större ensamhet. Hon känner sig liten och osynlig. Men när hon ställs inför en situation som är olik den hon hittills konfronterats med så växer nya sidor av Bonki fram. För varje hinder på vägen är hon lika rädd som hon var från början. Hon blir inte nödvändigtvis starkare eller modigare, men hon lär sig att bejaka andra sidor av sig själv och accepterar rädslan hon bär på. Hon är ingen hjälte, hon är en helt vanlig flicka som med hjälp av sina vänner bestämmer sig för att försöka. Bara försöka.


 

Viktigast av allt i historien är att Bonki finner sin styrka/trygghet utan familj, i en främmande värld med helt främmande karaktärer, helt olika henne. Hon blir en "hjälte" enbart genom den hjälp hon får från de osannolika vänskaper hon bygger på vägen.


Lär känna Bonki mer i våra produkter. Ta en titt i webshopen HÄR